pátek 15. ledna 2010

Webové aplikace


V tomto seriálu vás budu postupně seznamovat se zajímavými webovými aplikacemi, které jsem našel při brouzdání webem, ať už náhodným či cíleným.

Nejprve se podívejme co o webové aplikaci říká wiki:
Webová aplikace v softwarovém inženýrství je aplikace poskytovaná uživatelům z webového serveru přes počítačovou síť Internet, nebo její vnitropodnikovou obdobu (intranet). Webové aplikace jsou populární především pro všudypřítomnost webového prohlížeče jako klienta. Ten se pak nazývá tenkým klientem, neboť sám o sobě logiku aplikace nezná.

Tento systém umožňuje uživatelům využívat služeb aniž by museli instalovat programy do svého počítače. To přináší množství výhod a otevírá to nové cesty, kterými se může vývoj softwaru ubírat. Pokud je mi známo mezi nejrozšířenější webové aplikace (co se počtu uživatelů týká) patří freemail a vyhledávače. Ovšem velké množství korporací nebo i nezávislých vývojářů vyvíjí webové aplikace, které stále více přibližují těm klasickým.

Veškeré aplikace, se kterými vás seznámím je možné používat zdarma, avšak jejich možnosti mohou být v některých případech omezeny. Omezení lze "odstranit" v lepších případech bezplatnou registrací, která slouží k tomu aby jste mohli přistupovat ke svým vlastním datům v rámci aplikace; v horším případě zaplacením registračního poplatku. Co se mě týče tak nejsem natolik majetný abych si mohl dovolit platit manipulační poplatky, takže pokud narazím na placenou webovou aplikaci, tak si dobře rozmyslím jestli jsou pro mě její služby opravdu nezbytné a případně se pokusím najít jinou, která je zdarma. Na druhou stranu, provozování webových aplikací není levná záležitost, obzlvášť pro nezávislé vývojáře, proto chápu jejich finanční požadavky.

Téměř všechny webové aplikace jsou v angličtině, z toho důvodu budu přikládat k jednotlivým příspěvkům návod na použití. Návody budou psané, doplněné obrázky.

V příštím díle vám představím webovou aplikaci Cooltext s jejíž pomocí bylo vytvořeno logo v záhlaví článku.

Žádné komentáře: