čtvrtek 14. ledna 2010

Vysoké vaření

Budeme potřebovat:
  • 5 kg skript
  • 2 kg přepisů přednášek
  • 7 l potu (nejlépe studený, rovnou od zkoušky)
  • 15-18 semestrálních prácí
  • 1 vyplněný index
  • 1 bolavá záda
  • 25-30 poznámkových bloků (můžete použít i sešity, ale není to ono)
  • cca. 80 ks psacích potřeb
Skripta a přepisy přednášek najemno nakrájíme, pro urychlení práce můžeme použít skartovačku. Semestrální práce nejprve zbavíme veškerých kovových částí a poté nastrouháme. Skripta, přepisy a semestrálky vložíme do hrnce a zprudka osmažíme. Poté přidáme pot a několik hodin dusíme, než skripta změknou. Směs ochutíme bolavými zády. Na dno zapékací misky položíme vrstvu bloků a potřeme jí připravenou směsí. Navrch přijde další vrstva bloků a tentokrát psací potřeby. Postup opakujeme než spotřebujeme veškeré suroviny. Nakonec navrch přidáme jednotlivé listy indexu. Pečeme 3 až 4 roky při 180°C. Poté co hotový titul vychladne ho můžeme zarámovat a pověsit na zeď v obývacím pokoji.

Samozřejmě si dělám legraci. V tomto příspěvku bych se s vámi chtěl podělit o své zkušenosti z oboru stravování na vysoké škole. Pro větší přehlednost začnu od prostředku a to obědem. Jako nejlepší varianta se mi osvědčilo chodit do menzy. Má to spoustu výhod. Předně je to alespoň jedno pořádné jídlo dne. Ušetříte si práci s přípravou - prostě přijdete vyberete si a máte hotovo. Máte jedinečnou šanci ověřit si některé z teorií chování davu v praxi. Má to ovšem i několik nevýhod. Například když si vyberete špatný čas můžete počítat s tím, že se tato zastávka velmi protáhne. Dalším problémem může být nedostatek míst u stolu. Zde je naštěstí relativně jednoduché řešení. Vybereme si stůl s jedním volným místem, bez otázání si přisedneme a poté se bezelstně otážeme přísedících, zda by jim nebylo na obtíž, kdyby jste si sundal boty, protože červi potřebují vyvětrat. Pokud nesedíte u stolu se zanícenými entomology, případně mediky, je velká pravděpodobnost, že se počet míst v nejbližší době prudce zvýší.

Další v pořadí je večeře. Zde je několik možností. Pokud máte starostlivé rodiče či prarodiče je velká šance, že většinu vašich zavazadel vyplňuje proviant. Tím pádem máte o zábavu postaráno. Mít tuto možnost je velice lákavé, ale vezměte v potaz problémy s tím spojené. Zaprvé cestovat s krosnou velikosti Fiatu 500 není moc pohodlné a zadruhé pomyslete na všechny ty spolubydlící a kamarády, kteří tuto možnost nemají. Co myslíte jako dlouho vydrží babiččin vynikající guláš tváří v tvář smečce vyhladovělých vysokoškoláků? Přesně tak, přibližně pět minut. Řešením jsou instantní, mikrovlnná a studená jídla.

Pravdou je, že mnohé produkty potravinářského průmyslu spadají do více kategorií. Například párky. Jedná se o základní zdroj živin a energie vysokoškoláka. Mezi hlavní výhody párků patří skladnost, jednoduchá příprava a možnost konzumace pouze jednou rukou. Díky poslední zmíněné výhodě můžete během večeře vyřídit celodenní korespondenci. Párky spadají do kategorií mikrovlnných a studených jídel. Je však známo, že vyšší teploty ničí vitamíny, proto v zájmu vlastního zdraví omezte ohřívání na minimum.

V popředí vidíte unikátní spojení instantního a mikrovlného jídla,
v pozadí krásný příklad improvizované večeře.

V oblasti instantních jídel je třeba věnovat zvýšenou pozornost typu instantu. Prvním typem jsou jídla, která se musí vařit. Ty jsou pro nás z hlediska úspory času nezajímavá. Druhým typem jsou jídla připravovaná zalitím vařící vodou. Sem patří veškeré hrníčkové polévky, instantní kaše, nudlové směsí a jim podobné. Ovšem je zde jeden velmi důležitý faktor, který je nutno vzít v potaz. Tím je velikost porcí. Z neznámých důvodů totiž výrobci na obalu uvádějí dvojnásobné množství porcí než balení obsahuje.

K snídani řeknu pouze toto - základní složkou snídaně je káva. Černá jak noc, silná jak Rambo. Co se týče jídla, tak mám jenom jednu radu - improvizujte!

Na závěr několik tipů:
  • instantní nudle je nutno před přípravou rozdrtit
  • lžíce je univerzální příbor
  • miska je univerzální nádobí
  • přestože člověk jí očima, není od věci si to čas od času odpustit

2 komentáře:

Dreamer řekl(a)...

Já umírám smíchy. :D

parekvrohlikkju řekl(a)...

Vtipné x). Tedy méně když si uvědomím že ještě musím jít teprv krájet mrkev, tedy ... ehm... bakalárku :D