čtvrtek 12. července 2012

Kafír


Již několik týdnů jsem zaměstnán u softwarové firmy. V kanceláři sedíme 2-4 záleží, kdo z kolegů si hodí áčko. Během uplynulých dnů nabitých prací jsem si povšiml zajímavého fenoménu u jednoho kolegy. Podle všech dostupných indicií se jedná o kafíra.

Kafír (lat. Vampyrus Coffea) je savec spadající do řádu upírů (lat. Vampyrus). Na první pohled nelze kafíra rozlišit od obyčejného člověka (lat. Homo Sapiens, někdy také Homo Debilis). Kafíra lze identifikovat na základě dlouhodobějšího pozorování. Mezi hlavní příznaky patří nepřijímání pevné stravy a tekutin s výjimkou kávy. Kafír preferuje černou kávu, ale nepohrdne ani cappuccinem. Pokud se kafír ocitne v existenční nouzi uchyluje se i k pití černého čaje, tento jev však zatím nebyl zdokumentován.

Dalším rysem specifickým pro kafíra je absence potřeby vylučování. Navzdory velmi zvýšené spotřebě kávy, která u lidí způsobuje zvýšenou činnost ledvin, disponuje kafír bezztrátovým metabolismem kávy. Díky speciálně utvářenému trávicímu traktu dokáže využívat přímo tepelnou energii, kávu proto pije zásadně horkou.

Není známo, zda kafír dokáže měnit podobu, obdobně jako někteří upíři, kteří se mění v netopýry. Jelikož kafír není výlučně noční tvor, je pravděpodobné, že se nebude měnit na netopýra. Vzhledem k tomu, že kafír je původem z tropických krajin přichází v úvahu hmyz. Tuto domněnku potvrzuje i náš kolega z práce, který zásadně udržuje otevřená okna, zřejmě pro případ nezbytného rychlého úniku. 

Kafír není člověku nebezpečný druh. Vzhledem k dostupnosti kávy, která je jediným zdrojem potravy, nehrozí člověku nebezpečí ani při přímé konfrontaci. I v případě kdy je kafír dlouhodobě hladovějící je mnohem větší pravděpodobnost, že vám odcizí hrnek s ranní kávou, než že by se pokusil vysát vaši krev obsahující kofein.

S rozmachem moderní doby a médií, se kafírové stávají rozšířeným druhem. Nacházejí uplatnění především v reklamním průmyslu (Nescafé, Tchibo). V Čechách je populární především jistý pekař, zaměstnaný u jisté nejmenované firmy z Jihlavska.

Žádné komentáře: