pátek 16. července 2010

5 mýtů o zbraních, kterým všichni věří (díky filmům)

Dokonce ani v Americe plné zbraní, málokdo tráví den co den střelbou. Takže většina Američanů toho ví o zbraních velmi málo. Hollywoodští scénáristé si to uvědomili již dávno, a protože jsou pisálci, omlouvají tím, že nikdy neověřili to, co píšou ve skutečném životě.

#5. Tlumiče změní výstřel na pšouknutí komára

Kde jste to mohli vidět:
S nasazením života, Smrtonosná past 2, Tahle země není pro starý, Odstřelovač, téměř každý film s Jamesem Bondem

Mýtus:
Pečlivý špion a zabiják ví, že když jdete odkrouhnout záporáka do jeho kanceláře nebo knihovny, je třeba použít tlumič. Ten změní hrozivé "Prásk!" na nenápadné "Plop". Mrňavé pistole nejsou jediné, co můžete tlumit. Obrovské šílené brokovnice je také možno vybavit speciálním tlumičem, který je udělá neslyšnými pro vaše sousedy v tichém předměstí. Také, zatímco tlumiče vypadají úhledně, draze a přepychově, Hollywood tvrdí, že jakákoli dlouhá, dutá roura stačí. Vemte dvoulitrovku, nacpěte jí ponožkami a můžete být tak nebezpeční jako Mark Wahlberg v Odstřelovači.

Problém
Vybuchující střelný prach je hlučný. Hodně hlučný. Asi tolik jako tryskový motor. Malá kovová trubka s tím mnoho nenadělá. Tlumené výstřely zní asi takhle:


Pokud jste neviděli video tak vězte, že to pořád zní jako obyčejná pistole. Neudělá to tiché "puf", které si spletete s kotětem, které přistálo na polštář.

Netlumený výstřel dosahuje přibližně 140 až 160 decibelů, to je intenzita, která může vést k trvalému poškození sluchu. Tlumič sníží intenzitu výstřelu asi na 120 až 130 decibelů, to je jako hluk sbíječky. Pořád dost nahlas aby vám to způsobilo bolest, pokud stojíte dost blízko. Tlumiče dělají jenom to, že velké zbraně zní jako malé. Pokud jste James Bond plížící se nepřátelskou základnou se zbraní vybavenou tlumičem, tak v podstatě doufáte, že si stráže budou myslet, že vaše zbraň je moc malá a slabá na to, aby někomu ublížila, a nechají vás jít.

Takže proč vlastně tlumiče existují? No, když jste někde venku, v hlučném prostředí, mohou docela pomoct. Hlavním přínosem je, že znesnadňují určení směru, odkud rána přišla a z jaké dálky.

#4. Samopaly jsou magické rozsévače smrti

Kde jste to mohli vidět:
Hvězdná pěchota, Mumie, Max Payne, Commando, každý film Johna Woo, Scarface

Mýtus:
Je to starý vtip, jde o to, že nikdy nikomu ve filmu nedojdou náboje (pokud to ovšem není záměr, předcházející dějový zvrat). Hollywood obvykle ukazuje jisté omezení v případě revolverů, obvykle šestiranný kolt nevystřelí více než 10-11 krát, ale čert to vem, když jde o automatické zbraně jsou jak utržení ze řetězu. Je to tak vážné, že většina z nás má absolutně zmatenou představu o tom jak tyto zbraně fungují. Ukazují nám, jak zbraň vystřelí stokrát víc kulek, než vůbec snese. Protože vlastní kulky nejsou vidět, Hollywood to bere jako výzvu a vkládá do každé zbraně magickou továrnu na kulky.

Problém
Pokud jste někdy viděli reportáž o Američanech na Blízkém východě nebo hráli Modern Warfare, nejspíše jste viděli tuhle zbraň:
Jedná se o karabinu M4. Do zásobníku se vejde 30 kulek. To znamená, že za 4 vteřiny jste bez munice. A co takhle zbraň všech padouchů - AK-47. 4 vteřiny a konec. Je to proto, že automatické zbraně jsou pekelně rychlé, kolem 700 střel za minutu. Háček je v tom, že nemáte v zásobníku 700 kulek, pouze 30. Tak si to spočítejte.

Ve skutečnosti sebou běžný pěšák nese pouze 210 nábojů, to znamená, že bitva vedená v automatickém režimu by skončila během minuty, včetně výměny zásobníků. Naštěstí se v automatickém režimu střílí tak vzácně, že většina armádních zbraní tento režim nemá. "Ale počkat!" řeknete, "Viděl jsem přenos z války ve Vietnamu a Iráku a všude jinde a kulometná střelba byla v pozadí slyšet nepřetržitě. Někdo je používal, sakra!"

To je pravda, akorát že oni nestříleli na lidi. Plně automatický režim se ve skutečnosti používá pouze pro přibití nepřátel k zemi, zatímco spolubojovníci se bezpečně přesunou na nové pozice. Na každého povstalce zabitého v Iráku a Afgánistánu bylo vystřeleno asi 250 000 střel, aniž by někoho zasáhly. To dělá přibližně 3 tuny munice na jednoho zabitého. Představte si Arnieho jak se s tím tahá.

#3. Neprůstřelné vesty zastaví cokoliv

Nějakým záhadným se celý váš dokonale připravený plán zhroutil a najednou vám jde po krku banda Libyjců v otřískané dodávce. Hodlají vás rozšmelcovat svými AK-47, ale vy máte eso v rukávu: neprůstřelnou vestu.

Ve filmech promění neprůstřelná vesta (vyrobená z Kevlaru) většinu zbraní v Airsoftová prdítka na steroidech. Dávka z AK-47 by proměnila většinu lidí v sekanou vhodnou do Globusu, ale přidejte plát Kevlaru a bude to stejné, jako by jste měli na těle kouzelnou ochranou bublinu jak jí umí jen Gandalf.

Problém
Ve skutečném světě by vesta, která zachránila doktora Browna před teroristy, posloužila jako balící materiál pro patologa. A navzdory 25 letům výzkumu, stále neexistuje vesta, která by doktora zachránila.


Taková vesta, která jde ukrýt pod oblečení, poskytuje ochranu před většinou pistolí. Ale proti útočné pušce, jakou použili teroristé? To by byla jen o málo účinnější než kartonové brnění na maškarním. Vojáci mají trochu jiné vesty na ochranu před tímto nebezpečím. Jsou mnohem těžší a tužší. Ale i tak jsou účinné pouze na vzdálenost větší než 14 metrů. Když policisté mají vesty (45% z nich jí nenosí) neláká je možnost nosit plnou vojenskou výstroj. Nejspíš proto, že váží 15 kg a stojí tisíce dolarů. Méně než 1% ozbrojených zločinů zahrnuje vojenské pušky, takže to je docela výhodný obchod.

#2. Zbytečné cvakání kohoutkem

Kde jste to mohli vidět:
Pokrevní bratři, Smrtonosná zbraň, Gauneři

Mýtus:
Filmy využívají cvaknutí zbraně jako "vykřičník". Když Drsňák McZlýPolda vyslýchá posledního přeživšího gangstera, můžete se vsadit, že v jednu chvíli cvakne kohoutem zbraně, aby ten bídný červ věděl, že to myslí vážně.
Cvaknutí závěru je tak zlověstný, že ho bratři MacManovi využili k ukončení motlitby ve filmu Pokrevní bratři:



Problém
To cvaknutí je zvuk, kdy je závěr natahován do zadní polohy a podle filmů to znamená: "Víš, chlape, teď je ta zbraň připravená střílet." Ovšem tohle to neznamená. Neznamená to nic. Zbraň je připravená už, tak jak je.

Pro příklad zbraně našich skvělých irských zabijáků, které jste viděli výše (Beretta 92F - stejnou měl i John McLane), je vyrobená tak, že spoušť sama natáhne závěr, aby ušetřila krok navíc a dvě vteřiny, během kterých vás někdo může zasáhnout. Pro natahování závěru před střelbou se musíme vrátit na Divoký Západ. Tenkrát bylo nutné natáhnout závěr po každém výstřelu (to se stalo zbytečným asi před 150 lety, jop, ve střelných zbraních je Hollywood ještě víc pozadu než s počítači).

Mimochodem, když vystřelíte takovouto zbraní, jako měli Irové výše, je udělaná tak aby závěr zůstal v zadní poloze (to proto, aby bylo snazší stisknout spoušť). Upozorňujeme na to, protože bratři záměrně přenatáhli závěr, jenom proto, aby mohli udělat ten zvuk.

A to není všechno. Když ve filmu někdo používá zbraň, která nemá viditelný závěr ke cvakání (např. brokovnice nebo samopal) nahrazuje cvakání závěru, pumpováním brokovnice nebo natažením závěru pušky. Je to jediný způsob jak dosáhnout toho úžasného cvaknutí. Problém je v tom, u těchto zbraní to slouží pouze k vyhození prázdné nábojnice z komory a zasunutí nové - což se stalo při posledním výstřelu. Takže každé skvělé "cvak" bude doprovázeno o něco méně skvělým zvukem úplně nové nábojnice padající na zem.

#1. Kulky všechno odpálí

Kde jste to mohli vidět:
Čelisti, Casino Royale, Matrix Reloaded

Mýtus:
Ve filmech kulky a cokoliv trochu hořlavého mají vztah jako hmota a antihmota. V okamžiku kdy se žhavé olovo dotkne nádrže s palivem, všechno pohltí zuřivé plameny. To se úžasně hodí ve chvíli kdy Morpheus potřebuje osmahnout podivný albínský dvojčata s dredama enbo Buick plný syrové slaniny. Propan, vodík a kyslík fungují všechny stejně. Jakmile jsou natlakovány v kovovém válci, můžete si být jisti, že zásah bude mít za následek explozi dost velkou na to aby dostala hrdinu z jakéhokoli svrabu, do kterého ho scénárista uvrhne. Střelte do kyslíkové lahve ve žraločí tlamě a on vybuchne jako by strávil víkend přežvykováním dynamitu.

Problém
Výrobci automobilů a tlakových nádob opravdu nemají v lásce soudy. Kdyby jejich výrobky bylo možné proměnit v ohnivou kouli velikosti městského bloku jenom náhodným nárazem nebo malou trhlinou, každá dopravní nehoda by vypadal jak Drážďany v '45 a každá hromadná srážka by vypadala jak film Michaelea Baye.

Bořiči mýtů slavně pokořili mýtus o vybuchující nádrži auta a tunu dalších mýtů ve dvou epizodách. Jak se ukázalo tak musíte v podstatě přemluvit auto, aby vybuchlo. Když nádrž proděravíte, zvenku rozděláte oheň a odpaříte palivo v ní do takové míry, že se nádrž začne tlakem nafukovat, pak možná získáte výbuch. Za předpokladu, že použijete speciální trasovací kulky.

To co je tak nelogické na Hollywoodském "kulka z pistole odpálí auto", je to, že neudělá díru do ničeho jiného. Tady vidíte Johna Cusacka jak schovává za regálem s chipsy ve večerce, bezpečný před tucty kulek které do něj naráží:



A když se klaďas schová za dveře auta? Se stejným výsledkem by se mohl schovávat ve Frot Knox. Ironií je, že ačkoli jsou kulky slabé na to, aby udělaly díru do nádrže, dveřmi projedou jako nůž máslem.

6 komentářů:

Tatsume řekl(a)...

Článek je to zajímavý, svým způsobem osvětový, je fajn, že jsi na tyto omyly poukázal. Přesto je zde pár věcí, se kterými tak úplně nesouhlasím nebo o kterých si myslím, že si zaslouží doplnit či okomentovat:

1. Tlumič: Petflaška s fuseklemi opravdu moc účinná není, zato naplněná vodou už ano, v současné době je to asi nejdostupnější tlumič na jedno použití. Jeden čas byl hodně rozšířený i tlumič z brambory "naražené" na hlaveň, ale čistit pak bramborovou hmotu připečenou na pistoli je docela humáč. Opravdový tlumič jsem v akci neviděla, nemohu tedy jeho "tichost" posoudit. Hluk lze snížit i snížením obsahu střelného prachu v náboji. Bohužel, na úkor přesnosti a průraznosti kulky.

2. Nekonečná zásoba nábojů: Tady není co dodat, je to prostě pravda. Proto se v automatickém režimu střílí jen v krátkých dávkách. Jen jedna výtka - zásobník M4 nemá kapacitu 30 kulek, nýbrž 30 nábojů. Náboj se skládá z kulky a nábojnice se střelným prachem. Kdyby měl zásobník jen kulky, asi by moc včeliček nevylétlo.

3. Kevlar a spol.: Opět pravda. Nutno jen podotknout, že nejde jen o zbraně, ale i o střelivo, to nelze zanedbat. Teflonem potažená ocelová kulka má o hodně jinou průraznost než standardní poloplášťová. Faktem i tak zůstává, že v 70. letech měli Američané největší strach ze staré dobré pašované "čezety".

4. Cvakání na prázdno: Co říci? Zde záleží na typu zbraně. Některé kohoutek ani nemají. Dnes má ovšem většina poloautomatů systém dvojitého zajištění, takže máš opět pravdu. Možno jen dodat, že i přesto, že má pistole natažený závěr, nemusí při stisknutí spouště vystřelit, právě díky druhé pojistce.

5. Vybuchující auta a nádoby pod tlakem: Kulek leckdy není třeba. Viděla jsem vybuchnout propan-butanovou lahev, naštěstí z bezpečné vzdálenosti, když se jí při pádu urazil závěr a vykřesla jiskra. Jinak s Tebou souhlasím. Nejlepší způsob, jak střelnou zbraní vyřadit auto z provozu, je prostřelit chladič nebo pneumatiky. A i to je docela obtížné. O terminaci řidiče ani nemluvě.

Jinak celkově článek chválím, líbí se mi, že si těchto "hovadin" někdo všimne a upozorní na ně. :)

Anonymní řekl(a)...

Ach ty Vaše "kulky". Myslíte tím ty psí kulky? :o) Když už doplňuješ jinak celkem pěkný článek a vysvětluješ skladbu náboje - není to kulka, ale střela.
Protože kulky můžou být akorát jen psí kulky. :o)
Co se týče amatérského tlumiče, je naprostým nesmyslem Tvá"petflaška" naplněná vodou. Voda by šla okažitě do zbraně, a kdo by to zdvihal? Petlahev skutečně funguje jako tlumič hluku výstřelu a ne pouze po prvním výstřelu, ale jen za určitých podmínek.

Článek je povedený a naprosto trefný. Ale mezi námi, kdo by pak šel na akční film? :o)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Dovolím si vám poradit, aby jste si prostudoval součásti zbraně. Třeba se potom shodneme na tom, že to, čemu říkáte závěr, je ve skutečnosti kouhotek. Jinak pěkný článek :)

Unknown řekl(a)...

Článek je opravdu dobrej, mnohým lidem by to mohlo otevřít oči. Nicméně zásadně nesouhlasím s tvrzením, že ani dnes neexistuje neprůstřelná vesta, která by zastavila útočnou pušku. To je opravdu omyl. Těch vest je hned několik. Co vím tak nejúčinější je americká "dragon skin" která zastaví protipancéřovou střelu ráže 12,7. Samozřejmě druhou věcí je kinetická energie náboje při nárazu která by vám pohmoždila orány a pravděpodobně stejně zabila, nebo zranila, ale neprošla by skrz.

Anonymní řekl(a)...

Tatsume tvrdí, že teflonované střelivo je jako průrazné, já tvrdím, že je to nesmysl a teflon je tam z důvodu mazání.

Unknown řekl(a)...

Závěr, kohoutek, kulky, všechno jedno. Prase aby se v tom vyznalo, co?