sobota 12. června 2010

6 Japonských subkultur, které jsou šílené (i pro Japonce)

Japonsko znamená pro šílenost to co střední východ pro ropu: mají toho tolik, že by to stačilo pro celý svět na desítky let. Samozřejmě pouze na obdiv. Jejich "mysl rvoucí" a často znepokojující subkultury čelili tlaku společnosti a dusivému společenskému kodexu. Což vyústilo v rebelii úplně nového a strašlivého druhu.

#6. Dekotora
Když Američané zobrazují Japonsko, ukazují Tokyo - město ve stylu Blade Runnera. Avšak když odjedete metrem z města, až tam za nekončícím předměstím, tam se rozkládá pravé Japonsko ve své syrové a neposkvrněné formě. A také jsou tam Japonští truckeři.

Na rozdíl od Amerických truckerů, kteří tráví svůj volný čas s drogami a levnými prostitukami, Japonci vkládají svůj volný čas (a taky spoustu jenů) do přetváření svých kamionů na extravagantní a muzikální verze Road Warriorů. Známí jako dekotora (kombinace anglických slov "decoration" a "truck") tihle chlapíci dávají na svá auta spoilery, světelné rampy a promyšlené malby.

Kamion ve stylu dekotora může mít nárazník z Cadillacu, nasvícené chromované stupačky, papírové svítilny a také detailní malby, které zobrazují draky, samuraje a komiksové postavičky, dokonce je možné vidět i různé trubky, které trčí z vozidla bez jediného důvodu.

Což je ovšem neúžasnější tyhle auta slouží k přepravě zboží! Samozřejmě, že všechny ty serepetičky můžou zapnout jenom, když se chlubí kamarádům, ale oni podobně vystrojují i sebe. Je to jako by vám pošťák přinesl balík v latexové kombinéze s růžovým boa kolem krku. Jinými slovy úžasný.

#5. Gyaru
 Gyaru jsou mladé dívky, které si barví vlasy chorobnými odstíny stříbrné a blond, nechávají si dělat falešné opálení a mažou na sebe tolik make-upu, že se téměř převažují. Můžete je potkat na ulicích, jak se poflakují, v téměř každém velkém městě. Avšak tenhle styl se zrodil (skoro jako všechny) v supermoderním sousedství Tokya - Harajaku.

Existuje spoustu typů Gyaru a každá nová generace jde dál než předchozí. První byl kogyaru, středoškolačky, které nosili sexy verze školních uniforem (ultrakrátké minisukně a vysoké nadkolenky) a barvili si vlasy na blond. Když toto hnutí dosáhlo vrcholu, začali se objevovat první odpadlice. Tento nový styl je znám jako ganguro. Matlali se tmavým makeupem, barvili si rty na bílo a polepovali si obličej lesklými samolepkami. Některé ganguro ,však nebyli spokojeny s tím, že vypadají jako panda-šlapky a udělali jeden děsivý krok dál. Říkají si yamanba, což znamená  "horské ježibaba". Snaží se vypadat tak směšně, jak jen to jde, a jejich makeup by donutil i frontmana Lordi, aby spal s rozsvíceným světlem.

#4. Lolita
Minimálně na internetu, slovo "lolita" přičaruje zpocené maníky středního věku, kteří se poflakují okolo škol, jejichž harddisky by jistě zajímaly FBI. Ale v Japonsku lolita označuje další střelenou subkulturu. Na rozdíl od gyaru, které se matlají makeupem a odkrývají tolik holé kůže kolik je legální, lolity se oblékají tak skromně, že by se i královna Viktorie cítila extravagantně. Oděny do spodniček, šatů s vysokým límcem, klobouků a s načechranými deštníky se procházejí po Tokyu a vypadají jako absolventky dívčí školy Tima Burtona.

A není to puze oblečení, které nosí na klubové schůze nebo zahradní slavnosti. Můžete vidět dospělé ženy v těchto viktoriánských kostýmech ve vlaku, v obchodě nebo třeba v McDonaldu jak se cpou hamburgrem.
Můžete se ptát: proč? Má to něco společného s odmítáním mužských standardů krásy. Ano. V Japonsku, kde odmítají represivní kulturní stereotypy a proklamují svou nezávislost, se ženy oblékají jako strašidelné školačky z doby před 200 lety. To zní lépe.

#3. "Hostitelé"
Styl Gyuaro, což je mužská verze gyuaru, je možností pro mladíky, kteří chtějí být cool.  Nosí drahé oblečení, používají drahou kolínskou a sestřih jako Rod Stewart. Hostitelé, muži, kteří popíjejí se staršími ženami, jsou vrcholem tohoto trendu.

Podobně jako gyaru jsou opálení a jejich vlasy mají barvu nepřirozeně špinavou blond. A špinavou je myšleno, že vypadají jako by si nemyli vlasy hodně, hodně dlouho. Ale na rozdíl od gyaru, kteří skončili tím, že vypadají jako horské ježibaby, gyaruo prorazili na trh.

Ne všichni muži, kteří se takto oblékají, jsou opravdu Hostitelé. Jenom vydělávají těžký prachy v klubech po celé zemi. A co pro ty ženy dělají? Nic, prostě s nimi sedí, popíjejí  a sem tam prohodí nějakou romantickou hlášku.

To je všechno. Jelikož byli dost chytří na to, aby vymysleli způsob jak vydělávat peníze pindáním a popíjením s ženami, šíří se tento trend mezi mladými Japonci dál. Protože i když nedokážete z ženské vymámit její těžce vydělané peníze tím, že se opijete a bude jí šeptat rádoby romantická slovíčka, alespoň tak můžete vypadat.


#2. Yankii
To nejbližší co má Japonsko k bělochům jsou yankii (zkomolenian Yankee). Jedná se o mladé muže a ženy, kteří si barví vlasy na oranžovo nebo blond, nosí otrhané oblečení, kouří, pijou a mají děti dřív, než vypadnou ze střední. Jsou známí tím, že jsou hluční, hrubí a odmítají striktní pravidla Japonské kultury.

Zde se subkultury trochu prolínají, yankii si půjčili od gyaru a gyaruo jejich styl, ale jejich oblékání a vlasy nejsou to co je odlišuje. Méně než styl oblékání to je sociální fenomén, yankii byli dlohou dobu strašáky současné Japonské kultury a jsou považováni za symbol toho jak hluboko může země upadnout. Když se yankii začali objevovat na přelomu 80. a 90. let, média se toho chytli a předpovídali katastrofu v podobě gangů pankáčů terorizujících Tokyo.

To se samozřejmě dělo pouze ve filmech jako například Battle Royale. Naopak, ukázalo se, že yankii nejsou  nic horší než lidi bez špetky vkusu. Yankii dívky nosili moc makeupu, brzo se vdali a už v 35 vypadli na 80. Chlápci, kdo ví proč, skončili jako stavaři.


#1. Visual Kei

Japonská populární hudba je mnoha experty považována za otřesnou. Nedělat nic pro vyvrácení tohoto přesvědčení to je visual kei, termín který reprezentuje jak styl hudby tak částečně šílený styl oblékání. Vlastní hudba je vesměs průměrný a převařený metal z let osmdesátých. Avšak jejich kostýmy vypadají jako výsledek orgií mezi lolitami, gotiky, upíry a anime postavami kdy se všichni museli potmě rychle obléknout.

Výsledek je nehorázný mišmaš účesů, kýblů bílého makeupu a většího množství krajek než se sluší. Aby toho nebylo málo, oni tak nechodí jenom na koncerty a do klubů, ale podobně jako lolity je takhle můžete potkat na ulicích v oblečcích, které by i Prince považoval za pohoršující.

Některé prvky visual kei dokonce pronikli do obyčejné módy. Obyčejné Japonky nosí bláznivé šátky ve vlasech a mladíci nosí upnuté džínsy. Ano, během pěti let bude průměrný Japonec vypadat jako vystřižený ze závěrečné scány Final Fantasy.

1 komentář:

Dreamer řekl(a)...

Lolec. :D Mám čím dál větší chuť se tam jet podívat.